Kariera pošasti s telecastrom (EP)

by Matej Krajnc

/
1.
Cirkus 03:29
Cirkus na neki točki vedno prečka most. Počasi, a brez bojazni pred sabotažo. Vozovi so vselej samozavestni. A kletke zahtevajo arbitražo. In vsepovsod je reka. Reka vsepovsod. Vsepovsod je reka. Reka vsepovsod. Na vozovih so napisi že zbledeli. Blagajna se komajda še odpre. Klovni si nadenjajo maske. Vročina jim topi gumbnice. In vsepovsod je reka. Reka vsepovsod. Vsepovsod je reka. Reka vsepovsod. Cirkus na neki točki vedno pobije artiste. Vsaj takšno iluzijo ustvari. Lev odgrizne glavo metalcu nožev. Krst nihče več ne rezbari. In vsepovsod je reka. Reka vsepovsod. Vsepovsod je reka. Reka vsepovsod. Na vozovih so napisi že zbledeli. Blagajna se komajda še odpre. Klovni si nadenjajo maske. Vročina jim topi gumbnice. In vsepovsod je reka. Reka vsepovsod. Vsepovsod je reka. Reka vsepovsod.
2.
Lokve krvi, pravijo, grejo v dobrodelne namene. Gomile pisem se drenjajo v pismih bralcev. V urbanih središčih je invazija srebrnih, ne pa tudi zlatih prinašalcev. Nihče ne spi. Na bolšjem trgu bolhe igrajo Hamleta. Lobanjo dobijo kar na cesti. Še nekaj kamenčkov, pa je tu tudi duh iz starih družinskih povesti. Nihče ne spi. Nabrito je tole časopisje, nabrito. Nabriti so tile bralci, nabriti. Koliko avtomobilov stoji ob cesti, mi pa udarjamo s kopiti! Nihče ne spi. Nihče, nihče ne spi. Kmalu bo svit, pravijo pesmi jutranjice. Svit je že, pravijo pesmi iz alarmov. Vstanite torej, v tanke nočne halje oblečeni, umijte si zobe in sprehodite karmo. Nihče ne spi. Nihče, nihče ne spi.
3.
Egipčanska kraljica znori, ker njen profil nima kisika. Zgodovina se prenažre kruha. Na stenah so čudna lica, nič kaj podobna podanikom. Kraljico vprašajo v lepi egipščanščini: jeste li videli duha? Motorna kolesa zapeljejo v prvo od piramid. Nostradamus tiho zajoče. Kraljica reče: o šit! Težko je dihati v prazno, še težje je dihati vobče. Zgodovina o tem ne piše kaj dosti. Na stenah so čudna lica, nič kaj podobna podanikom, vsa na robu norosti. Motorna kolesa zapeljejo v prvo od piramid. Nostradamus tiho zajoče. Kraljica reče: o šit!
4.
Mikrofon je obrisan. Pljunki bodo nagrajeni. Kneginja se nagne naprej, prvi trije so njeni. Začenja se dolga zima. Sobe ne bodo ogrete. Kneginja se zlekne v fotelj in opusti cigarete. Ve, da je garderoba zgolj privilegij, ne dejstvo, da gre organizatorjem na jetra njeno epikurejstvo. A veter potegne čez oder. Dolga zima se zbriše. In kneginja pred poletjem nikoli ne gre iz hiše.
5.
Čisto narahlo potrkam. Potemkin pravi: vstopi. Sorodstvo je na vrtu, uči se streljati s topi. Obujem si copate, ker se menda spodobi. A z njimi ne grem na vrt. Ostanem v dnevni sobi. V kotu se kobaca drugorojeno Potemkinovo dete. Pravi, da sem neprimerno oblečen in deli modne nasvete. Nepredvideni žarek svetlobe se pocedi iz hišic in kuć. Potemkinovo dete zastoka. Nekdo ugasne luč.

credits

released September 27, 2020

Posneto v studiu I wona beibe v LJ, sept. 20
Pesmi in izvedba: Matej Krajnc
Ovitek: Zigman Frod
Slušaj najglasnije! 2020

EP je nastal ob Fanfestu 2020.

license

all rights reserved

tags

about

Matej Krajnc Slovenia

Od leta 2002 je član Društva slovenskih pisateljev, od leta 2006 pa Društva slovenskih književnih prevajalcev. Je tudi član slovenskega PEN in MIRA. Izdal je preko trideset pesniških zbirk, od leta 2003 redno objavlja tudi prozo, je avtor več proznih del in knjižnih prevodov kot samostojni prevajalec ali soprevajalec. Od 1992. se ukvarja s kantavtorstvom, pri čemer združuje poezijo in glasbo. ... more

contact / help

Contact Matej Krajnc

Streaming and
Download help

Shipping and returns

Redeem code

Report this album or account

If you like Matej Krajnc, you may also like: