Kvartet (EP)

by Matej Krajnc

/
1.
Ponoči 06:07
Ponoči nerad hodim v mesto. Park je prazen, ljudi ni nikjer. Ni mi treba paziti, ko grem čez cesto, vsepovsod je mir. Lahko bi se sprehajal po mili volji. Lahko bi gledal obraze starih hiš. Noči bi šlo na slabše, jutru na bolje. Brezdomcem bi pustil ves svoj drobiž. A kaj naj s praznimi ulicami? Kaj naj s parkom, s parkom, ki spi? Ponoči nerad hodim v mesto. Ponoči nerad hodim v mesto. Ponoči nerad hodim v mesto. Tu pa tam pride kak avtobus. Semaforji utripajo zvesto, z oranžnimi lučmi pojejo blues. A kaj naj s praznimi ulicami? Kaj naj s parkom, s parkom, ki spi? Ponoči nerad grem v mesto. Mestna reka ne spregovori. Ponoči nerad gem v mesto. Želim si vrveža in ljudi. Kaj naj s praznimi ulicami? Kaj naj s parkom, s parkom, ki spi?
2.
Pridi, pojdi 03:03
Pridi, pojdi, vseeno mi je. Nekdo odhaja, kdo drug se na vrata pripne. Pridi, pojdi, vseeno mi je. Telesni čuvaji so preplačani, sorodniki so še vedno nagačeni. Vseeno mi je ... Pridi, pojdi ... Vseeno mi je ... Pridi, pojdi, vseeno mi je. Nekdo se rodi, kdo drug se zgolj začne. Pridi, pojdi, vseeno mi je. Pridi, pojdi ... Vseeno mi je ... Nekdo odide, kdo drug se na vrata pripne. Pridi, pojdi, vseeno mi je. Nekdo se rodi, kdo drug se zgolj začne. Pridi, pojdi, vseeno mi je. Pridi, pojdi ... Vseeno mi je ...
3.
Poplave rad 07:46
Situacija je resna, a nas nič prida ni. Ko prvi se nakremži, se drug mu nasmeji. Situacija je resna, a nas nič prida ni. Šel sem skoz mesto, da bi se z njim pogovoril. Pobral sem pet kamnov, v žep sem jih spustil. Pobral sem pet kamnov, niti eden me ni razsvetlil. Če srečam kakšne znance, se jim izognem, pobegnem v stransko ulico. Raje tuhtam, kaj se bo zgodilo. Sam zase. Tudi Pestrni so rekli: poveži culico! Pa ni ubogala, na ilustraciji je po svoje šla. Kam naj se umaknem, če reka gre čez rob? Šepetal bi drevju, a to bil bi božji rop. Šepetal bi drevju, a to bil bi božji rop. Živel sem še v mestu, bil sem še premlad, zdaj pa končno le razumem, zakaj ima kdo poplave rad. Poplave rad. Race se mi režijo, ladjice prav tako. Dekle iz Zlate ladjice je ob stekleno oko … Nekje moram začet, nekje moram končat. Zdaj končno le razumem, zakaj ima kdo poplave rad. Poplave rad.
4.
Živel sem od rokenrola, a to ni bilo dovolj. Long John Silver mi je pojedel ves Aspirin in Andol. Elvis je prišel in vprašal: imaš mogoče poživila? Rekel sem mu: Elvis, poskušaj počakat do kosila! Na obisk v predmestno sobo prišel je Helmut Kohl. Nisem vedel, da ima tudi on rad rokenrol. Za njim sta pricapljala Nancy in Ronald Reagan. Ona je bila v capah, on bil je videt zbegan. Življenje z rokenrolom ima dobre in slabe plati. Zame je idealno, ker se bojim krvi. Zato jo hranim v sodih, da se ne ohladi. Vse vas lepo povabim: pridite, državniki!

credits

released September 30, 2020

Posneto kot improvizacija v živo v Deseti Sobi, Ljubljana, septembra 2020
Besedila so naknadno transkribirana s posnetkov.
Pesmi in izvedba: M. Krajnc
Ovitek: Z. Frod
Slušaj najglasnije! 2020

license

all rights reserved

tags

about

Matej Krajnc Slovenia

Od leta 2002 je član Društva slovenskih pisateljev, od leta 2006 pa Društva slovenskih književnih prevajalcev. Je tudi član slovenskega PEN in MIRA. Izdal je preko trideset pesniških zbirk, od leta 2003 redno objavlja tudi prozo, je avtor več proznih del in knjižnih prevodov kot samostojni prevajalec ali soprevajalec. Od 1992. se ukvarja s kantavtorstvom, pri čemer združuje poezijo in glasbo. ... more

contact / help

Contact Matej Krajnc

Streaming and
Download help

Shipping and returns

Redeem code

Report this album or account

If you like Matej Krajnc, you may also like: