Ulikses vpraša: kje je tramvaj?

by Matej Krajnc

/
1.
Ukradeno otroštvo se uči spretnosti žeparjenja. Prav pride, če moraš kdaj na avtobus. Rokohitrstvo je ljubezniva obrt, vendarle pa ni za vsak okus. Banditi iz ljudskih pesmi so oživeli. Zdaj upravljajo z državami. Kaj ima pri tem ukradeno otroštvo? Lahko jim da kovanec na oči. Ukradeno otroštvo se zapre v hišo. Pregleduje ukradeno blago. Reče: danes toča, jutri morda kopasta oblačnost. Vse je že vnaprej odločeno. Ukradeno otroštvo se uči spretnosti žeparjenja. Prav pride, če moraš kdaj na avtobus. Rokohitrstvo je ljubezniva obrt, vendarle pa ni za vsak okus.
2.
Ulikses 01:23
Bata, jebeni bata, reče Ulikses in se udari ob drog na cesti. Ne ve, ali mu je to škodovalo, a naslednji dan ne more jesti. Naslednji dan ne more jesti. Racije se dogajajo vse pogosteje, Ulikses pa bi se sprehajal sam. Hočem dneve brez dežja in sonca, reče, samo en dežnik imam. Samo en dežnik imam. Nihče ne ve, kateri kurator je umrl, kateri pa raztrgal platnice. Pridi, pizdun, zarjove Ulikses, pridi, pokaži lice! Pridi, pokaži lice!
3.
Požar 01:47
Požar se je razširil v glave. Ne mislimo, zgolj gorimo. Žerjavica čaka najpogumnejše, kmalu ugotovimo. Na repu nimamo soli, tudi popra ni nikjer. All you need is love, pojejo Beatli. Kdo od njih je večji kavalir? Požar se je razširil v glave. Gasilska društva ponujajo koledarje. Pogorišče ostaja neurejeno, da naselimo nanj vladarje …
4.
Triangel na stopnicah redkokdaj pregrizne besedo. To raje počne za drvarnicami, tam, kjer ga nihče ne vidi. Z nogami zacinglja in vsi so očarani, kak lep zvok, kak lep zvok! Tako ostane še desetletja, dokler se mu zvok ne izpridi. In nato stopnice postanejo pločnik … Triangel na stopnicah pogosto pregrizne besedo. To počne tudi za drvarnicami, tam, kjer ga nihče ne vidi. Z nogami zacinglja in vsi so očarani, kak lep zvok, kak lep zvok! Tako ostane še desetletja, dokler se mu zvok ne izpridi. In nato stopnice postanejo pločnik …
5.
Prikazni se upokojijo zgodaj, da lahko končno razbijejo vsa zrcala v stanovanju. Rečejo: to je bilo to in navijejo stare balade: Zažmuri in Volio sam Tanju. Prikazen z delovno dobo ne bo zjutraj nikoli kupovala časopisov in revij. Spala bo. Spi tudi ti. Če vidite upokojeno prikazen po svetu godrnjati, jo ogrnite s plaščem ali odejo. Izginila bo med bloke. Tega neposvečeni ne vejo. Pustite pri miru stene, zidove in morske čeri. Ne zapravljajte časa z njimi! Tam prikazni ni! Prikazen z delovno dobo ne bo zjutraj nikoli kupovala časopisov in revij. Spala bo. Spi tudi ti.
6.
Elton N. K8 04:40
Pustite pri miru Eltona N. Rekel je, da bo sestavljal besede. Svojčas je bil računovodja. Zdaj zgolj kuha zamere za družino in sosede. Pazi, da mu kdo ne pride blizu. Če mu pride, zarohni. Najlažje je s kurcem opletati po tujem, še lažje je pizditi. Nikar ne pokopljite Eltona N.! Rekel je, da bi rad bil hiberniran. Vzemite ga domov. Tožite njegovo krsto. To zdaj ne bo več ovira. Lesni črvi poznajo nekaj nasvetov, kako preživeti brez mesa in kosti. Najlažje je s kurcem opletati po tujem, še lažje je pizditi.
7.
Pričing 03:25
Pričing - tega ne potrebujem. Najraje sem brez prič. Lahko se obujem ali sezujem. Lahko počnem nič. Matija Jama se je spotaknil ob sliko, a jama ni bila globoka. Kakšen je pravzaprav kamen spotike, do koder seže božja roka?! Welt ali svet, zdaj ni pomembno. Pomembni so stoli in mize. Pomembno je, ampak ali je vredno kremženja Mone Lize? Pričing - tega ne potrebujem. Najraje sem brez prič. Lahko se obujem ali sezujem. Lahko počnem nič. Če si nogat ali rokat, ponavadi nisi rogat. Sezuj se, ukazujem. Pojdi ležat k prednikom na magistrat. Welt ali svet, zdaj ni pomembno. Pomembni so stoli in mize. Pomembno je, ampak ali je vredno kremženja Mone Lize?
8.
Skrivnostna svetloba prepiči nebo. V dlan mi pade najljubše oko. Bil sem na počasni poti do groba, zdaj je to pospešila skrivnostna svetloba. Kdo je prvi narisal svet? Je moral zato do jutra bedet? Je moral malicat ali večerjat veliko astata in veliko krompirja? Bil sem na počasni poti do groba, zdaj je to pospešila skrivnostna svetloba.

credits

released September 28, 2020

Pesmi in izvedba: Matej Krajnc
Posneto v studiu I wona beibe v LJ, sept. 2020
Ovitek: Zigman Frod
Slušaj najglasnije! 2020

license

all rights reserved

tags

about

Matej Krajnc Slovenia

Od leta 2002 je član Društva slovenskih pisateljev, od leta 2006 pa Društva slovenskih književnih prevajalcev. Je tudi član slovenskega PEN in MIRA. Izdal je preko trideset pesniških zbirk, od leta 2003 redno objavlja tudi prozo, je avtor več proznih del in knjižnih prevodov kot samostojni prevajalec ali soprevajalec. Od 1992. se ukvarja s kantavtorstvom, pri čemer združuje poezijo in glasbo. ... more

contact / help

Contact Matej Krajnc

Streaming and
Download help

Shipping and returns

Redeem code

Report this album or account

If you like Matej Krajnc, you may also like: