Usode na kredit (pesmi, navdihnjene z istoimenskim romanom Bojana Ekselenskega)

by Matej Krajnc

/
1.
Ko beremo revije, čas počasneje teče. Vrstice ne tiktakajo, minevajo pa le. Sedimo na gugalnem stolu, tako se menda reče. Ne motimo kronista, karkoli že počne. Če kdo potrka, mu v predpasnik ne dajajmo moke! Sam jo ima na voljo, z Dunaja je prišel. Če nam vse zapusti, pomeni, da nima oporoke. Neusmiljeno ga ubijmo, na njem sprostimo gnev. Vprašanje se zastavlja, a mi raje sedimo. V tretji osebi spimo, v prvi imamo prav. Treba je stisniti in preživeti zimo. Z revijami nahraniti namišljeno žival.
2.
Če šklepetajo zobje, še ne pomeni, da bo jesen hladna. Pomeni zgolj, da si bomo na mokrem listju zlomili večino nog. Naša ihta je pričakovana, a kljub temu nenavadna. Kdo bi si mislil, da bomo ob vsaki vejici planili v jok! Molitev ni uslišana, uslišani pa so kriki, vsi vedo, da v tem kraju ni popolnih družin. A tele vrtne ute imajo vse, kar imajo veliki, avtomobili so v garažah vseh etničnih skupin. Prekleti zvezdogledi, vsi pojte rakom žvižgat, če se na žvižg odzovejo, jim razdelite hrano. Če šklepetajo zobje, še ne pomeni, da je bila Pepelka pridna. Pomeni zgolj, da je nekaj hudo narobe z mano.
3.
Sinovi divjih mož mečejo kovance. Njihove hiše se šibijo pod kupčki kart. Očete so že zdavnaj nagnali v dom za starce. Radi bi bili nesmrtni, a to je kočljiva stvar. Namazani z mastmi bivolov in jelenov plašijo svoje žene in sosede, kdor jih ima. Da pozimi ni zdravo hoditi bos, jim je vseeno. Ne boje se infarktov in tudi ne zveličanja. Njihova zelenica je raj za lesne črve. Tja se zavlečejo, ko grejo na dopust. Riley King jim prvo uro da zastonj, a se nikoli več ne vrne. Še mnogo bodo morali pojesti, preden bodo igrali blues.
4.
Če ti pred okno postavijo žično konstrukcijo, jo zvij v žičnatega laboda. Dokler ni deska, je vse dovoljeno. Vzemi klešče in naredi, kot narekuje moda. Ti nam tale kovček, mi tebi bleščeče in rumeno. Nekje si bral, da je uspeh, če se vsak dan obriješ. Vodne pošasti iz stripov te vsako noč pričakajo v postelji. A namesto, da bi se pogovarjal, skačeš v zrak in vpiješ. Misliš, da je to pošastim všeč, da je to znak uspešnosti? Pojdi raje po deski, skoči med iluzije, ki ti jih je dal Balzac, da boš lažje spal. Vsak sen ima svoj tok, a pazi, kam zavije. Pogostokrat v ovratnik, a še večkrat v rokav.
5.
Molijo zate, da bi stegnil roko. Iz žepa vzel bankovce in jim jih razdelil. Okna so vedno manjša in vedno bolj visoko se treba je zagnati, da ostaneš živ. Arhivi te ne zanimajo, še mnogo manj krokiji. Kje, da bi kdaj sedel v kavarni in v konjak risal skice! Življenje dal si brusnicam in vero industriji. In zdaj se čudiš, če na poti v mesto slišiš govorice! Molijo zate, da bi stegnil roko. A gumbki so predaleč in star papir je zgnil. Okna so vedno manjša in vedno bolj visoko se treba je zagnati, da ostaneš živ.
6.
Ubogi Yorick nastopa v klubih. Imajo ga radi, a ne plačajo. Lastnik pravi, da se mu ne ljubi. Lahko nastopi, a nič več kot to. Ne sme zbirati prostovoljnih prispevkov. Ne sme krasti napitnin. Pobira drobtine, a tudi te padajo revno. Včasih mu kdo razbije lobanjo, pa ni niti drobtin. Sence grejo čez obzorja iz starih povesti. Formalin ni več, kar je včasih bil. Še dobro, da Yoricku ni treba čisto vsak dan jesti. Še dobro, da je svoje pravzaprav že naredil.
7.
Pravijo, da je pravica pri bogu, glas pa pri Elvisu. A filozofi trdijo, da je bog mrtev, fizika pa, da je Elvis tudi. Počakajmo torej, da se oglasi prvi gnu. Počakajmo torej, da se nekdo tozadevno začudi. Trgovci škrebljajo, a kopita niso njihova. Težke mošnje imajo, a te so iz drugih virov. Če vidiš na cesti voz, ga vendarle ustavi, gospa! Počakaj, da te nekdo iz njega pobije s sekiro! Pravijo, da staro pohištvo rado spregovori. A novo pohištvo je nemo, kar je še bolje. Iz ure s kukavico vsako polno uro prikaplja kri. A obrišemo jo in smo naslednjo uro spet dobre volje ...

credits

released September 18, 2019

Pesmi in izvedba: Matej Krajnc
Ovitek: ZF
Slušaj najglasnije!, 2019

license

all rights reserved

tags

about

Matej Krajnc Slovenia

Od leta 2002 je član Društva slovenskih pisateljev, od leta 2006 pa Društva slovenskih književnih prevajalcev. Je tudi član slovenskega PEN in MIRA. Izdal je preko trideset pesniških zbirk, od leta 2003 redno objavlja tudi prozo, je avtor več proznih del in knjižnih prevodov kot samostojni prevajalec ali soprevajalec. Od 1992. se ukvarja s kantavtorstvom, pri čemer združuje poezijo in glasbo. ... more

contact / help

Contact Matej Krajnc

Streaming and
Download help

Shipping and returns

Redeem code

Report this album or account

If you like Matej Krajnc, you may also like: